CCTV Nedir? 

CCTV  “ Closed Circuit Television ” baş harflerinden meydana gelmiştir. CCTV teriminin Türkçe karşılığı " Kapalı Devre TV İzleme Sistemi "dir.

sample

Kamera Çeşitleri ;

Dome Kameralar: Dome kameralar yarim bir fanus içinde lens ile montaja hazır haldedir. Montaj ayağı gerektirmeyen bu ürünler tavan montajına çok uygundur. Kubbe terimide kullanılır

Speed Dome Kameralar: Dome kamera (KEY) gibi fanus içinde olan 360° pan, 180° tilt yapabilen cihazlardır. Yüksek hızda hareket eden bu kameralar alternatif oranlarda optik ve dijital zoom yapabilmektedirler. Bu kameraların kullanım yerlerine göre  preset (yatay, dikey hareket ve zoom programlayarak) belli aralıklarda otomatik olarak gözlem yapılmasını sağlar. Bu tip kameralar giriş, çıkışların yoğun olduğu ortamlar ve geniş alanları rahatlıkla izleme imkanı verir. 

Sabit Kameralar: Hem Renkli hem de Siyah&Beyaz olarak kullanılan bu kameralar kullanıcıların piyasada en çok gördükleri ve bildikleri ürünlerdir. Her mekan için teknik detaylara uygun ürün yelpazeleri vardır. Cihaz kasasının caydırıcı olması sebebiyle banka, döviz büroları vb. alanlarda tercih edilir. Ancak konfigürasyonun oluşması için kameranın yani sıra ortamın şartlarına uygun lens (Auto, Sabit, Manuel iris lens) artı kamera ayağı veya muhafazası gerekmektedir.

Kullanım Alanlarına Göre CCTV Kameralar

Renkli Kameralar: Alışveriş merkezleri, mağazalar, marketler, döviz büroları gibi halka açık ve yoğunluğun fazla olduğu, ışık oranlarının da gözle görülebilir seviyede veya fazla olduğu mekanlarda kullanılır. Burada amaç kişiyi renk ve kıyafetlerine göre tespit etmek, ürün takibini ve reyonları renklerine göre ayırt edebilmektir. Bu nedenle halka açık yerlerde renkli sistemlerin kullanmalısında yarar vardır.

Gece & Gündüz Kameralar:  

İngilizcesi Day&Night olan kameralar ışık hassasiyetine göre renkli veya siyah&beyaz olarak çalışır. Gündüzleri renkli, hava kararmasından sonra ise (ışık seviyesinin belli bir lux değerinin altına düşmesinden sonra) siyah & beyaz konumuna geçen kameralardır. Hem iç hem diş mekan uygulamalarında çözümler getirir.

Network Kameralar (IP Kameralar): 

IP adını Internet Protocol un baş harflerinden almaktadır. Internetin standart ve bilgisayarların haberleşmesinde kullanılan protokoldür. Network kameralar doğrudan IP tabanlı ağlara bağlanıp, ağ üzerindeki uygulamalar ile entegre olabilmekte, uzak noktalara konulduğunda ağ veya internet üzerinden erişilebilmektedirler. Network üzerindeki tüm kayıt ortamları görüntü kayıtlarının kaydedilmesinde, saklanılmasında kullanılmaktadır. Çeşitli protokol ve sistemlere uyumlu olmasına dikkat edilmelidir.

Dijital Video Kayıt Cihazları (DVR)

Gelişen ve kendini geliştiren bu sistemler sürekli yenilenmektedir. Dijital kayıt cihazı; multiplexer, kayıt cihazı ve matrix kontrol ünitelerinin yaptıkları işlerin birleştirilmiş ve ekonomik çözüm getirilmiş halidir. 

Günümüzde kullanılan ve piyasa da bulunan çoğu DVR cihazları MPEG–4 veya h-264 formatında kayıt yapabilmektedir. DVR cihazları gerçek zamanlı kayıt ve izleme imkanı sunabilmektedir. DVR kayıt cihazları kaskad edilerek 1terabyte ın üstünde hafıza imkanı ve bunları network sayesinde DVD-R kayıt edebilme imkanı sunabilmektedir. Dijital sistemin en büyük fayda ve çözümlerinden biri de kayıtların çok uzun süreli farklı ortamlarda saklanabilmesi, aktarabilmesini sağlamasıdır.

Network Video Kayıt Cihazları (NVR)

NVR yani Network Video Recorder, Kısaca; Analog Kamera sistemlerinde kullanılan kayıt yapısının network platformunda kullanılan şeklidir.NVR'lar network tabanlı kamera sistemlerinin kayıt altına alınmasında  veya şehir güvenliği gibi bölümlenmiş sistemleri tek bir kayıt platformuna toplama gibi çözümlerde kullanılabilir.Hatta analog sistemler ip tabanlı sistemlere çevrilerek NVR'ların performansından faydalanılabilir.DVR ile arasındaki en önemli iki fark DVR'lar analog sistemlerin kayıt ihtiyacını giderirken NVR'lar ile IP tabanlı bir sistemin kayıt ihtiyacı giderilmektedir,ayrıca NVR'larda kayıt kapasitesi daha esnek ve uzun süreli olarak karşımıza çıkmaktadır.NVR hem teknoloji olarak yeni hem de DVR a göre daha üstün özelliklere sahiptir.

 

CCD (Charged coupled device-birlestirilmiş yüklü cihaz)

Birleştirilmiş Yüklü Cihaz bu çoğu zaman entegre devre, çip yada "görüntü kaydedici" adıyla da anılan bir katı hal yarı iletken görüntüleme cihazıdır. "Katı hal kameralar kimi zaman CCD kamera olarak da adlandırılır.

 

Hassasiyet (Duyarlılık) ( Lux )

Bir kameranın verili bir sahneyi verili bir ışık miktarı ile yeniden üretme yeteneği. Genellikle ayak-mum ya da lüks cinsinden ifade edilir. CCD kameraların duyarlılığı, geniş anlamda söylenecek olursa, az ışık koşullarındaki performanslarının ölçümüdür.

 

GDA-Geniş Dinamik aralık(WDR-Wide-dynamic Range)

Geniş dinamik aralık "GDA" (WDR) teknolojisi, görüntünün karanlık bölümünden, aydınlık bölümde doygunluğa neden olmaksızın, ayrıntılı bilgi alınmasına yardımcı olur. Çekim alanı GDA (WDR) işleviyle sınırlanmaz ve renkli görüntü, klasik BLC(AID) işlevleri kullanılarak alınan renkli görüntüden daha canlıdır. Poz kapama süresi daha hızlı olan aydınlık alanlarla poz kapama süresi daha yavas olan karanlık alanları tek bir görüntüde bir araya getirir.

 

Piksel


Resim öğesini kısaltması. Piksel,sistemden geçen elektrik sinyali tarafından tasvir edilebilme kapasitesine sahip bir televizyon resmini oluşturan en küçük alandır. Tam bir resimdeki resim ögeleri (pikseller) ve bunların geometrik dikey yükseklik ve yatay genişlik özellikleri bize sırasıyla ızgaranın (raster) gösterebileceği toplam ayrıntın miktarı ve ayrıntını netliği hakkında bilgi verir.

 


Gündüz - Gece (Day/Night)

 Gündüz-gece kameranın az ışık koşullarına uyum sağlamasına yardımcı olan işlevin adıdır. Az ışıkta kamerayı otomatik olarak renkliden tek renge geçirir ve böylece ışık duyarlılığını çok daha fazla artırır.
 
 ICR ( Infraed Cutfilter Removal - Kızılötesi Kesme Filtresi Kaldırma )

Kamera, hassas renk üretimi yapmak için renkli kamera olarak kullanıldığında KÖ kesme filtresi açılır. ICR ile filtresi kaldırılır ve böylece tek renk kipinde daha fazla ışık duyarlılığı sağlamış olur.

 

AID - Arka Işık Dengelemesi BLC (Back Light Compensation)
 
Kapalı devre TV uygulamalarında, ilgi konusunun arkasında parlak bir ışık olması çok yaygın görülen bir durumdur. Bunun en bilinen örnekleri ATM'de bulunan ya da dış kapıdan giriş yapan insanlardır. Dengeleme yapılmaksızın bu özneler normalde karanlık siluetler olarak görünür. Arka ışık dengeleme teknolojisinin amacı, kullanıcıların arka planda parlak bir ışık kaynağı olduğu durumlarda ön plandaki özneyi cok iyi teşhis edebilmeleri için, kameranın en iyi resim koşullarını bulmasına ve gerekli ışık düzeyi dengelemesini otomatik olarak yapmasına olanak sağlamaktır.
BLC (AID), resimde genelde ilgi konusunu içeren belirli bölgeleri zenginleştirerek çalışır. Öznenin belirli bölgelrde bulunmasına bağlı olmayan  WDR (GDA), BLC'ye (AID) göre daha etkili bir yöntemdir.

 

YID-Yüksek Işık Düzeltme Kapasitesi HLC (HighLight Compensation Capability)

YID (yüksek ışık düzeltme-HLC), sadece Samsung Techwin'e has BLC (AID) teknolojisidir. Bu teknolojide var olan her türlü güçlü spot tespit edilir ve daha net görüntü alamak için bölge dengelenir. Spot BLC (AID) daha ziyade geceleri gecen ve park halindeki arabaların plakalarının okunmasında faydalıdır.

 

Otomatik Beyaz Ayarı ( White Balance )

Renklerin tam olarak dogru üretilebilmesi için kameranın ışık kaynagının renk sıcaklıgını dengelemesi gerekmektedir. Otomatik beyaz ayarı, kameranın renk dengelemesi yapmak için kullandığı bir özelliktir. İç mekanlardaki uygulamalarda akkorlu, flüoresan ve kuvars aydınlatmaların renk sıcaklıkları birbirinden farklıdır. Dış mekanlarda ise güneş ışıgı, cıva buharlı ve düşük basınçlı sodyum aydınlatmaların renk sıcaklıkları arasında daglar kadar fark bulunmaktadır. Birçok uygulamada aydınlatma koşulları degiştikçe renk sıcaklığı da degişebilir.Samsung Techwin kameraları, birbirinden farklı çok çeşiti renk sıcaklıklarında üstün renk sıcaklıklarında üstün renk üretimi saglamak için biçilmiş kaftan olan beyaz ayarı özellikleriyle donatılmıştır.

 

Çözünürlük ( TVL)

Kameranın ince ayrıntı çözebilme yeteneği, kanıt elde etme ya da kanıtsızlık noktasında fark yaratabilir. Çözünürlük, gittikçe daha da yogunlaşan satırların yakınsamasıyla oluşan bir çizelge ile ölçülür. Çözünürlük, kameranın artık ayrı bir satır üretemeyecegi satır yoğunluğudur. Bu nedenle, çözünürlük TV satırı (TVL) cinsinden ifade edilir. Bu rakam arttıkça resmin kalitesi de artar.

 

HA (Hareket Algılama) Motion detection (MD)

Bu, kameranın videonun ardışık çerçevelerini analiz etme ve sahnedeki hareketi algılayabilme işlevidir.HA kullanan üniteler,yanlış alarmlardan sakınmak ya da bunları azaltmak için kullanıcı tarafından programlanabilecek çeşitli türlerde
eşiklerden yararlanır. Eger hareket türü ya da seviyesi bu eşikleri aşarsa, ünite otomatik olarak sistemin yararına olacak şekilde tepki verir. HA olan kameralarda ekran üzerinde görünür bir uyarı mesajı çıkabilir. Bazı modellerde operatörün ilgisini çekmek üzere resmi belirli bir monitöre kaydırmak için kameradan alınan bir baglantı çıkışı kullanılabilmektedir.

 

Özel Maskeleme ( Masking )

Bu işlev, resimdeki görülemeyecek ya da kaydedilemeyecek alanların maskelenmesine olanak saglar. Bu maskelerin boyları ve pozisyonları programlanabilir. Bu özellik kamera güvenlik amaçlarıyla ilgili olmayan alanları görebilen kameraların kullanıldığı ve kamera sahibin özel alana tecavüzle suçlanmayı istemediği uygulamalarda faydalıdır.

 

Otomatik Takip (Auto Tracking)

İleri düzey otomatik takip özelliği sayesinde, ileri düzey algoritma kullanılarak öznenin renk, şekil ve kontrast gibi özellikleri tespit edilerek hedef bölgedeki hareket eden nesneler çok yüksek bir doğrulukla tespit edilebilmektedir. Bu özellik, özneyi net bir şekilde tespit edebilmek için kaydırma, eğme ve optik yakınlaştırma işlemlerini otomatik yapacaktır. Bu özellik operatörün bir düğmeye basarak ekran üzerindeki bir özneyi kolaylıkla tespit etmesini ve kilitlemesini sağlar.

 

Otomatik Dijital Çevirme ( Auto Dijital Flip )

Otomatik dijital çevirme özelliği, kameranın altından dogrudan geçen nesnelerin daha kolay izlenebilmesine olanak saglar. Kamera nesneyi takip etmek için dikey yönde çevrindiğinden, dijital çevirme özelliği, nesne kameranın altından geçerken,
 görüntüyü otomatik olarak 180 derece döndürecek ve özneyi aralık vermeden izlemeye devam edicektir.

 

Akıllı Yakınlaştırma (Smart Zoom)

İleri düzey akıllı yakınlaştırma özelliği, hareket tespit edilen belirli bir alana daha hızlı otomatik yakınlaştırma yapılmasını sağlamaktadır. Bu özellik alanı sınırlayarak, operatörün özneyi daha çabuk tespit etmesini sağlamaktadır.

 

Çift Güç Seceneği ( Dual Power )

Çift güç şeçeneği olan üniteler hem 24V AC hem de 12V DC güç kaynaklarıyla çalışabilmekte ve elektrik gelmesini müteakip uygun güç kipine otomatik olarak geçebilmektedir.

 

 

Lensler 

Görüntülerin sensörler üzerine düşmesini sağlayan optik aygıtlardır.Lensler kullanılacakları kameraların ve çevrenin özelliklerine göre seçilirler.Lenslerin formatları 1/3”, 1/2”, 2/3” veya 1” olabilir. Bir lensin bir kamerada kullanılabilmesi için formatının kameraya eşit veya büyük olması gerekir. 1/2” formatındaki bir lens, 1/2” ve 1/3” bir kamerada kullanılabilir, ama 1/3” formatındaki bir lens sadece 1/3” bir kamerada kullanılabilir.

Lensler bağlantı şekline göre C-MOUNT ,CS-MOUNT şeklinde adlandırılırlar.

 

 

Odak Mesafesi ( Focal Length)

Odak mesafesi mercekten görüntü sensörünün yüzeyine kadar olan mesafedir (milimetre cinsinden). Kısa odak mesafesi geniş bakış açısı ve uzun odak mesafesi de dar (telefoto) bakış açısı sağlar.

 

Değişken Odaklı Mercek ( Varifocal )
 
İstenilen görüntünün tam olarak saglanabilmesi için odak mesafesi degişe bilen  bir mercek türüdür. manuel yakınlastırma merceklerine benzer; tek fark, degişken odaklı mercek yakınlaştırma takibi yapamaz.

Yakınlaştırma ( Zoom ) Merceği

Merceklerin değişen odak mesafelerine uygun olarak ilk başta görünen görüntünün boyunu, sürekli değişken bir temelde, büyütme ya da küçültme kapasitesine sahip bir mercek türüdür.

 

C / CS Montaj
 
Kameraya mercek montajında sektörde kullanılan iki standarttır. C-montaj mercek,17,5 mm flanş geri mesafesine sahiptir. CS-montaj mercek, 12,5mm flanş geri mesafesine sahiptir.

 

Manuel / Otomatik İris
 
İris, içinden ışığın geçebildiği ve düzenlenebildiği ayarlanabilir açıklıktır. (mekanik diyafram)

 

Manuel İris
 
Sabit bir pozisyonda iris açıklığının (f stop) elle yapıldığı mercektir. Genellikle sabit aydınlatmalı uygulamalarda kullanılır.

 

Oto (Otomatik) İris

Kameranın alıcı cihazına uygun ışık seviyesini sağlayabilmek amacıyla açıklığı otomatik olarak açılan ya da kapanan mercektir.